Mat till behövande

ICA samarbetar med välgörenhetsorganisationer på alla marknader med att skänka mat på olika sätt. ICA Sverige har ett centralt avtal med Frälsningsarmén och flera lokala välgörenhetsorganisationer om att skänka mat från ICAs lager som inte kan säljas i butikerna på grund av kort datum eller skadad förpackning, trots att maten är fullt ätlig. Varorna uppfyller samma grundläggande krav på livsmedelssäkerhet som ICAs övriga produkter. Mat som har passerat bäst-före-datum skänks aldrig.

ICA Norge är medlem i Matsentralen som samlar överskottsmat från butiker och andra aktörer. Matsentralen inrättades 2013 och tillhandahåller omkring 100 000 måltider per månad till mer än 10 000 mottagare. ICA Norge fortsatte även samarbetet med Fattighuset och bidrog under året med den mat som delas ut till behövande familjer två gånger i veckan.

I Baltikum fortsatte Rimi sitt mångåriga samarbete med FoodBank, som delar ut mat till behövande. Under ett kvartal donerade Rimis kunder och anställda i Litauen cirka 33 000 livsmedelsprodukter via insamlingsboxar i Rimis butiker. Även i Estland fortsatte samarbetet med FoodBank genom bland annat en kampanj. För var tredje utvald produkt som kunderna köpte donerade Rimi Baltic i Estland ytterligare en, vilket fick försäljningen av de utvalda produkterna, som pasta, konserver och soppa, att växa med 40 procent under kampanjen. Tillsammans med Rädda barnen och den litauiska chokladtillverkaren Rūta har Rimi Baltic i Litauen också tagit fram en speciell chokladbit. Den säljs exklusivt i Rimibutiker och fem procent av summan går till daghem för barn från fattiga och socialt utsatta familjer.

Rimi Baltics stormarknader i Litauen och Estland har placerat ut matbehållare där kunderna kan skänka varor till behövande familjer.