Sortiment

ICA har strikta krav på vilka ämnen som inte får ingå i produkterna och följer noga vetenskapliga rapporter och nya rön kring dessa ämnen, samtidigt som kunders oro kring andra skadliga ämnen fångas upp. ICA Sverige har sedan flera år fasat ut plastkemikalien bisfenol A i kassakvitton, nappflaskor och andra barnprodukter, matlådor av plast samt i ett antal livsmedelsförpackningar, där kartongförpackningar nu används istället för konserver. Tillsatser som azofärgämnen är helt förbjudna i livsmedel i ICAs sortiment. Delvis härdat fett som innehåller transfett fasades ut från ICA Sveriges sortiment redan i början av 2000-talet och glutamat som är en smakförstärkare används endast i ett fåtal asiatiska produkter.

Alternativ för allergiker

Antalet kunder som har allergier eller överkänslighet mot mat ökar på de nordiska marknaderna. ICA arbetar för att erbjuda dessa kunder ett brett sortiment av allergianpassade livsmedelsprodukter. För att underlätta för kunderna i Sverige har ICAs produkter en tydlig märkning, butikerna har tydlig skyltning för allergianpassade produkter och recepten på ICA.se har tips på allergianpassningar. För att ytterligare stödja de allergiska kunderna finns även allergikort och broschyrer om de olika allergierna, både tryckt att dela ut och som information på webben.

I Sverige och Norge märks produkter fria från känsliga ämnen som gluten, mjölk, ägg, nötter och soja med Fri från (Fri for). I ICA Sveriges Fri från-sortiment fanns under året cirka 770 allergivänliga varor.

Under året var ICA Sverige först på marknaden att lansera glutenfria EMV-produkter i kolonialsortimentet, vilket under flera år varit ett önskemål från Celiakiförbundet. Genom att erbjuda flera produkter att välja på till attraktiva priser kan ICA göra vardagen lite enklare och mer inspirerande också för glutenintoleranta. Under året lanserades åtta nya glutenfria artiklar, framför allt pasta och bröd, under varumärket ICA. Antalet laktosfria produkter ökade och omfattar nu 17 produkter.

ICAs dietist och chef för hälsa i Sverige fick motta SCUF-gaffeln av Svenska Celiakiungsdomsförbundet för sitt arbete med ICAs gluten- och laktosfria sortiment.