Hållbarhetsutmärkelser

Bäst på hållbarhet

ICA vann utmärkelsen Sustainable Brand Index 2013 för sitt arbete med hållbarhet. Sustainable Brand Index är Skandinaviens största varumärkesundersökning om hållbarhet och kartläggningen gällde vilka företag som kunderna anser är bäst i Sverige på att ta sitt miljömässiga och sociala ansvar. ICA Banken blev dessutom branschbäst i sin kategori och hamnade totalt på nittonde plats av 228 undersökta företag.

Bäst på kommunikation

När Nordens största undersökning bland kommunikatörer och marknadsförare om vem som är bäst i Sverige på kommunikation genomfördes, så hamnade ICA i toppen. ICAs höga resultat beror enligt motiveringen till stor del på de välkända reklamfilmerna med Stig och gänget, samt kommunikationen av bolagets hållbarhetsarbete. Bakom undersökningen stod representanter från Sveriges Annonsörer, Sveriges kommunikatörer, Sveriges Marknadsförbund samt Hammer & Hanborg.

Miljöpris för transporter

ICA Sveriges logistikfunktion tilldelades Transportgruppens utmärkelse Pegasuspriset 2013. Priset gällde ICAs arbete med att hitta nya miljövänligare bränslen för transporter, främst metandiesel. Transportgruppen, som är transportbranschens arbetsgivarorganisation, skriver i motiveringen att ICA som stor transportköpare på ett viktigt och föredömligt sätt medverkat till och ställt krav på transportörerna och deras leverantörer avseende miljöprestanda. 

SCUF-gaffeln till ICA

Svenska Celiakiungdomsförbundet har delat ut utmärkelsen SCUF-gaffeln till ICAs dietist och chef för hälsa, Christina Karlsson. Motiveringen var att hon ”på ett betydelsefullt sätt fört gluten- och laktosintolerantas talan under arbetet med ICAs egenmärkta gluten och laktosfria sortiment”. ICA lanserade sitt glutenfria sortiment under våren 2013 och sitt laktosfria sortiment under 2011.

Grönt ljus från Råd & Rön

Den svenska Konsumenttidningen Råd & Rön har granskat olika livsmedelsföretags samhällsansvar och hur företagen agerar för att påverka villkoren för maten som produceras i utvecklingsländer. ICA fick, som enda livsmedelsföretag, grönt ljus i den granskningen.

Årets Idrottssponsor

ICA Sverige fick pris av tidningen Sport och Affärer som ges ut av Dagens Industri som Årets Idrottssponsor. Motiveringen till utmärkelsen var att "ICA har en lång och betydelsefull histora som idrottssponsor på lokal och central nivå. 2013 tar man det till en ny nivå genom att koncentrera sina insatser till målgruppen barn/ungdomar och kvinnor genom sin hälsoinriktade sponsorstrategi Var med och må bra".

ICA Banken i topp

ICA Banken får högst betyg när privatkunderna fått svara på vilken bank de är mest nöjda med. Det är tredje året i rad som ICA Banken placerar sig i toppen av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

Gott rykte i Lettland

Rimi Baltic i Lettland hamnade överst i sin kategori för andra året i rad i Sustainability Index 2013, en årlig rankning av vilka företag som har bäst anseende. Totalt rankades Rimi Baltic i Lettland på nionde plats. Undersökningen genomfördes av PR-byrån Nords Porter Novelli, opinionsinstitutet SKDS och tidningen Dienaz Bizness. I en annan undersökning, Meaningful brands, av Baltic Idea Group, utsåg kunderna Rimi Baltic i Lettland till landets tredje viktigaste varumärke när det gäller att arbeta för förbättrad livskvalitet.

Hälsokampanj nominerad till pris

Rimi Baltic i Estland har nominerats till European Business Award Competition för sin hälsokampanj For your health. I tävlingen, som avgörs i april 2014, deltar 527 projekt från 31 länder.