ICAs värld av leverantörer

ICA gör affärer över hela världen. Det innebär att bolagets ansvar också sträcker sig över gränserna. Nedan redovisas var i världen ICA är aktiva när det gäller inköp och produktion av egna varor.

Antal produktionsplatser för egna varor

Antalet produktionsenheter är inte statiskt utan beror både på sortimentet i butikerna och på säsongsförändringar. De senaste åren har stort fokus lagts på att kartlägga de produktionsplatser där ICAs egna varor tillverkas.

ICAs hemmamarknader

De flesta varor som mejeriprodukter, kött, bröd, frukt, grönsaker och rotsaker kommer från ICAs närmaste marknader, liksom varor som trädgårdsmöbler, våtservetter, grillkol och engångsartiklar.

Produktionsplatser: omkring 480.


Övriga Europa

I Europa ligger fokus på inköp av mat som kex, krossade tomater, pommes frites och pasta. ICA köper även produkter för hem och hygien, som tvättmedel, tandkräm, stekpannor, ljus och rengöringsmedel.

Produktionsplatser: omkring 1 000.


Asien

Ris, grönsakskonserver och nudlar är typiska exempel på varor som köps in från Asien. Det är också från Asien inköp av textilier som kläder, handdukar och lakan samt husgeråd, leksaker och kontorsmaterial görs.

Produktionsplatser: omkring 800.


Syd- och Centralamerika

ICAs eget kaffe och egna bananer är exempel på varor från Syd- och Centralamerika. Andra exempel är torkad frukt och grönsaker, till exempel broccoli.

Produktionsplatser: omkring 160.


Afrika

Från afrikanska leverantörer köper ICA främst frukt och grönsaker, som mango, kiwi, vindruvor, avokado och tomater. ICA köper också andra varor som rosor från Afrika.

Produktionsplatser: omkring 110.


Nordamerika

ICA handlar också en del produkter från Nordamerika. Popcorn och sötmandel är exempel på två varor som hämtas härifrån.

Produktionsplatser: omkring 10.


Australien och länderna kring Stilla havet

Från Nya Zeeland och Australien köper ICA exempelvis lamm, lök, kiwi och äpplen, som Royal Gala och Jazz. Ett annat exempel är ull.

Produktionsplatser: omkring 10.


Andel socialt reviderade leverantörer av egna varor, %
  2013 2012 2011
ICA 77 74 67